Geen Airco

Geen airco, besparen op energie bij Hitteplan

onthutsend

De gepromoveerde milieueconoom Jetske Bouma vindt het ‘onthutsend’ dat in het Nationaal Hitteplan wordt geadviseerd om bij deze huidige temperaturen de airco aan te zetten. In een bericht op LinkedIn schrijft de wetenschappelijk onderzoeker de frustratie van zich af. ,,Heel Europa is bezig om ervoor te zorgen dat mensen géén airconditioner kopen, maar in Nederland doen we vrolijk of er niets aan de hand is.” (bron AD: link)

Airco is niet de juiste oplossing om warmte uit gebouwen te houden. Het is een lapmiddel, wat zorgt voor verdere verspilling van energie. De betere oplossing is bouwkundig en slim de warmte buiten houden.  

In 2011 is de branche vereniging voor zonwering en rolluiken in Nederland gestart met TNO onderzoeken, informatie verstrekking richting het kabinet. 

Zo waren Martin Straver (secretaris), Raymond Sneek (voorzitter) en Chris Kollen (technische commissie) op bezoek op het binnenhof. De introductie van HR zonwering was een feit.

In de jaren na 2011, is ROMAZO samen gaan werken met o.s. VEROZO uit België. 

Uit diverse onderzoeken, o.a. bij TNO is gebleken dat we flink energie kunnen  besparen met slimme, automatische zonwering. 

Omdat zonlicht door glas naar binnen komt, ook bij zonwerend glas, warmt de ruimte achter het glas op. Bij het stijgen van de temperatuur, meer zon op de ramen, ontstaat het probleem van oververhitting. 

Met zonwering is dit te voorkomen. 

et de stijgende energieprijzen en de klimaatcrisis in het achterhoofd beginnen diverse landen om ons heen meer werk te maken van maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Zo probeert Frankrijk het gebruik van airconditioners vrijwel aan banden te leggen. Winkels die de airconditioning aanzetten, maar de deuren openhouden krijgen een boete van 750 euro. In Italië wordt er zelfs een maximumgrens gesteld aan airconditioning in overheidsgebouwen

 Meer comfort, minder kosten

Bekijk waarom het slim is om te investeren in zonwering in plaats van airco. 

 

De maatregelen passen in de wens om duurzamer met energie om te gaan. Ter verduidelijking: een ventilator verbruikt vergeleken met een airco tot wel dertig keer (!) minder elektriciteit. Dat het RIVM het gebruik van de airco toch nog prominent adviseert, is tegen het zere been van milieueconoom Jetske Bouma. Ze werkt als programmaleider bij een overheidsinstantie, maar doet haar beklag op persoonlijke titel, benadrukt ze. ,,Ik las een nieuwsbericht over het hitteplan en dacht dat daarin een fout stond, maar toen ik naar de site van het RIVM ging zag ik dat het wel degelijk om een echt advies ging. Ik kon het niet geloven”, vertelt ze aan deze site.

‘Onbegrijpelijk’

Sinds woensdag geldt het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Vooral ouderen die al een kwetsbare gezondheid hebben lopen een verhoogd risico op uitdroging of andere levensbedreigende kwalen als gevolg van de hitte. Het gaat dan om mensen met bijvoorbeeld een hartkwaal. Het RIVM raadt vooral die mensen aan om het hoofd koel te houden met behulp van gordijnen, ventilator of airco. ,,Dat laatste vind ik echt onbegrijpelijk”, zegt Bouma. ,,In Madrid mag de airco in openbare gebouwen en bedrijfsruimtes niet lager dan 27 graden en dan gaan wij doodleuk bij 25 graden zeggen dat je de airco aan moet doen. Ik vind het onthutsend dat een publiek instituut dit als oplossing aandraagt.”