Markiezen

de ouderwetse zonwering?

markiezen worden al heel lang als buitenzonwering toegepast. Zo rond 1880 zie je de eerste markiezen in steden als Amsterdam, den Haag, Tilburg  en Rotterdam verschijnen. Vooral op klassieke huizen in de binnensteden zijn veel mooie voorbeelden van markiezen te vinden. Ook op de hotels, zoals o.a. het Kurhous, Hotel des Indes, Krasnopolsky en vele andere bekende hotels zie je de sfeervolle zonwering. De eerste markiezen werden vooral gemaakt van hout. 

markiezen
Markiezen Den Haag, by Zon-Comfort

Houten markiezen 

Houten markiezen werden zo rond 1872 voor het eerst in Nederland gemaakt. O.a bij Vrolijk in Scheveningen en Markiezen fabriek Noord Holland zijn de eerste markiezen gemaakt van houten latten en katoen doek. Door de jaren heen zijn veel verschillende houtsoorten gebruikt, waarbij de laatste jaren vooral grenen toegepast wordt. Er wordt voor de latten van de markies en de omkasting wel vaak verschillende houtsoorten gebruikt. 

Aluminium markiezen

De aluminium markiezen werden zo rond1985 voor het eerst in Nederland toegepast. Zonwering Westland uit Vlaardingen heeft bijvoorbeeld gebogen aluminium markiezen toegepast op het Westplein in Rotterdam. Deze aluminium markiezen werden destijds bij Weinor in Keulen geproduceerd. De afgelopen jaren is de ontwikkeling in aluminium markiezen hard gegaan en worden er steeds meer aluminium markiezen gebruikt aan woonhuizen en bij de horeca.

Den Haag, zorghotel, markiezen en screens (23), 800 x 600