rolluik op zonne-energie

rolluik, zonne-energie?

Gemak, veilig en off-grid met een rolluik. Meerdere merken en motoren zijn mogelijk. 

rolluik met solar paneel en accu
rolluiken-op-zonne-energie-vlaardingen, schiedam, rotterdam, delft, den hoorn, Naaldwijk, maasland, maassluis

Rolluik met solar 

Een rolluik met solar? dat wil zeggen dat het rolluik wordt uitgevoerd met een zonnecel, eigenlijk een lichtcel en een accu. Hierdoor hoeft het rolluik niet meer verbonden te worden met een externe voeding, ofwel het rolluik wordt niet aangesloten op uw stroomnet. 

Dat heeft veel voordelen. Geen doorvoergat naar binnen, geen elektra voorziening.

somfy, elero of een alternatief?

Het aanbod is volwassen aan het worden. De eerste testen en updates zijn gedaan en na circa 3 tot 5 jaar kunnen we zeggen dat er goede oplossingen zijn voor screens, rolluiken met een zonnecel en accu. We noemen het Solar screens of screens met solar.

SOLARBREAKER Screen zonwering, ZIP solar, Vlaardingen, schiedam, rotterdam, zonwering, buitenzonwering op zonne-energie

rolluik op zonne-energie

Rolluiken op zonne-energie winnen enorm snel aan populariteit. Op deze manier kun je jouw rolluiken namelijk elektrisch maken zonder dat je deze hoeft aan te sluiten op stroom. Dat scheelt een hoop hak- en breekwerk en voorkomt dat je kabels moet trekken van het stroompunt naar het rolluik. Daarnaast zijn rolluiken op zonne-energie natuurlijk een milieuvriendelijke toepassing.

In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen tussen de Somfy solar motor en de Elero solar motor en helpen we jou om een weloverwogen keuze te maken.

Onderdelen van een solar motor

De complete kit van een solar motor bevat in ieder geval de onderstaande onderdelen:

 • Motor
 • Zonnepaneel
 • Oplaadbare batterij
 • Verbindingskabels

Daarna bespreken we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen van de Somfy en Elero solar motor.

Prestaties van de motoren

Om de prestaties van de Somfy solar motor en de Elero solar motor te vergelijken kijken we naar de trekkracht, de draaisnelheid en de diameter van de motor.

 1. De trekkracht
  Somfy heeft twee uitvoeringen: Een trekkracht van 6 Nm en een trekkracht van 10 Nm. Elero heeft twee uitvoeringen: Een trekkracht van 10 Nm en een trekkracht van 20Nm.

 2. Draaisnelheid
  De Somfy motor van 10Nm maakt 12 omwentelingen per minuut. De Elero motoren van 10 Nm en 20 Nm is met 16 omwentelingen per minuut een stuk sneller.
  Wanneer je de 6Nm kiest heb je 18 omwentelingen per minuut, maar ben je in verband met de trekkracht beperkt tot de kleine rolluiken.

 3. Diameter
  De diameter van beide motoren is verschillend. Met de geringe diameter zorgt de Somfy solar motor ervoor dat deze toepasbaar is in assen met een diameter van 40mm. Wel dient men er rekening mee te houden dat de as een naad naar buiten heeft. Bij assen met de naad naar binnen is er namelijk onvoldoende ruimte voor de motor.

  De Elero solar motoren hebben een groter formaat en passen daarom alleen in assen van ten minste 50mm diameter. Dit betekent dat bij assen met een kleine diameter het alleen mogelijk is om de Somfy variant toe te passen.
  Ga je een rolluik met een achterkant 40mm as elektrisch maken? Bestel dan altijd nieuwe assen. Bij 40mm assen geldt daarnaast dat stareverbindingen een absolute aanrader zijn.
  Starre verbindingen klemmen rond de as en zorgen ervoor dat je gemakkelijk je lamellen aan de as kunt verbinden. Gebruik je toch veren in combinatie met popnagels of schroeven dan is de kans groot dat je de motor raakt tijdens het omwentelen. Dit zorgt dat er krassen ontstaan op de motor met als gevolg dat de garantie direct vervalt.

 

Bediening van de motoren

Zowel de Elero als Somfy motoren zijn te bedienen met hand/wandzenders, tijdssturing en app bediening. Een belangrijk verschil tussen de motor is echter het type. De Somfy solar motor is namelijk een RTS motor en werkt daarom volgens het ‘een-weg’ systeem. Dit betekent dat de zender opdrachten kan geven aan de motor maar er geen terugkoppeling volgt van de motor. Dit kan vervelend zijn wanneer jij de rolluiken op afstand wilt bedienen en niet weet of deze daadwerkelijk reageren op de door jou opgedragen actie. Ook wanneer de batterij leeg is of de motor stuk is ontvang je geen terugkoppeling.

Bij de Elero solar motor werkt dat anders, dit is namelijk een IO motor. IO zorgt ervoor dat de motor een signaal kan ontvangen van de zender, maar ook een signaal kan terug sturen naar de zender. Stuur je een signaal naar de motor om het rolluik omhoog te doen, dan krijg je een signaal terug met de bevestiging of de opdracht is uitgevoerd. De feedback die je bij Elero krijgt is bij Somfy niet beschikbaar.

Het bereik van je motor kan ook voor problemen zorgen. Bij Somfy motoren moeten de motoren direct in verbindingen staan met de afstandsbedieningen. Elero motoren werken daarentegen volgens het Mesh netwerk systeem. Dit betekent dat niet alleen de afstandsbediening fungeert als zender maar ook de rolluiken onderling als zenders gelden. Zo ontstaat een netwerk van zenders. Er hoeft dus zowel voor het zenden als voor de feedback geen directe verbinding te zijn.

 

 

Somfy Solar motor

Elero solar motor

Type motor

RTS (een-weg)

IO (Bidirectioneel)

Bereik motor

Verbinding met afstandsbediening

Mesh netwerk system

 

Batterijen en zonnepanelen

De batterijen van beide motoren hebben dezelfde capaciteit. Het formaat van de batterijen verschilt echter wel flink. Zo is de batterij van de Elero solar motor kleiner en handzamer. De montage van de zonnepanelen vindt plaats via een stevige tape. De panelen van Elero hebben daarnaast schroefgaten zodat je deze extra kunt bevestigen met popnagels of schroeven. Er zijn op het moment hele stevige tapes. Maar let erop dat je de oppervlakte goed schoonmaakt. Het zonnepaneel van hoeft niet direct bij de motor te worden geplaatst. Bij Elero is de kabel 120cm, Somfy biedt zelfs verlengde kabels aan met een lengte van 500cm. Ideaal wanneer je de panelen op een andere plek wilt hangen dan de motor.

 

 

Somfy Solar motor

Elero solar motor

Batterij

Groot

Klein

Montage

Tape

Tape + schroefgaten

Kabel

Tot 500 cm

Tot 120 cm

 

 

Hoe gebruik ik een mix van Somfy en Elero solar motor?

De enige manier om Somfy motoren en Elero motoren te combineren is met een Centero home systeem. Wanneer je gebruik maakt van een Somfy Tahoma box of Somfy Conexoon is dit niet mogelijk

 

Prijzen en Garantie

Beide motoren hebben een garantietermijn van 7 jaar. Het pakket van Elero is qua prijs voordeliger ten opzichte van het Somfy pakket.

 

Conclusie Somy solar motor vs. Elero solar motor

Nu we de motoren uitgebreid hebben vergeleken kunnen we concluderen dat de motoreigenschappen van de Elero solar motor het winnen van de Somy solar motor. De solar motor van Elero is sneller, communiceert terug en hoeft niet direct in verbinding te staand met de afstandbediening. Daarnaast is de Elero solar motor ook geschikt voor grotere rolluiken en is prijstechnisch interessanter.

Echter in twee specifieke gevallen valt de keuze juist op de Somfy solar motor. Deze motor is namelijk toepasbaar in een as met een diameter van 40 mm. Daarnaast geeft de kabel van 500 cm je meer mogelijkheden bij montage.  

bron:https://tromm.com/be/nieuws/post/rolluiken-op-zonne-energie-kies-je-voor-de-somfy-of-elero-solar-motor