Binnen en buiten gewoon genieten

“Nieuwbouw, renovatie? Klassiek of modern? Zonwering is altijd toepasbaar, aanpasbaar aan je wensen, voor je gezin, voor je bouwstijl en voor je bouwtype. Bovendien voldoet zonwering moeiteloos aan de steeds strengere eisen op vlak van comfort, veilgheid en energie-eficientie. Sinds 2021 is BENG regelgeving van kracht waar zonwering veel invloed op heeft. 

Knikarm zonwering
Warema pergola zonwering, gebogen

Thermisch zomer comfort

Wil je de hitte maximaal buiten houden in de zomer? Kies dan voor buitenzonwerin, want deze houdt maar liefst 85 tot 90% van de zonnewarmet buiten. Buitenzonwering weert invallende zonnestralen immers voordat ze het raam raken. Hierdoor schijnt de zon niet op het glas en vallen er dus geen zonnestralen binnen die de temperatuur binnenshuis doet stijgen. De binnentemperatuur ligt zo al snel 5 tot 7 graden Celcius lager dan in een vergelijkbaar gebouw zonder buitenzonwering. 

Energie vriendelijk

Doordat zonwering de warmte buitenshuis houdt, is er in de zomer minder energie nodig om te koelen. Maar ook in de winter kan je extra besparen met je zonwering. Zo geeft de neergelaten zonwering ‘s-nachts een extra laag isolatie die helpt de warmteverliezen te beperken. Er ontsnapt minder energie door het glas. Op die manier draagt zonwering ook in de koudere maanden bij tot een beter binnenklimaat en energiebesparing.

Waarom zonwering?
zonwering, verblinding, reflectie, visueel comfort

Visueel comfort

Met buitenzonwering heb je op elk moment van de dag een optimale lichtinval. Zo bespaar je niet alleen op je energiekosten verbruik van kunstlicht, maar verbeter je ook de leefcomfort. Voldoende daglicht en zicht naar buiten zijn immers erg belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek wijst ui t dat het geheugen en andere hersenfuncties zelfs 10 tot 25% verbeteren en er beter gepresteerd wordt bij rijkelijke daglichtinval en voldoende buitenzicht. 

Daarnaast kan het de juiste zonwering, hinderlijke reflecties op TV en andere beeldschermen voorkomen worden. net als verkleuring van meubels en interieur. 

Settels: “Als de zon vol op een raam staat, kan de verlichtingssterkte wel oplopen tot 1000 lux. Bovendien kan de warmte in een gebouw dan snel toenemen.” Daarmee kan zonlicht voor veel hinder zorgen. Bijvoorbeeld door schitteringen op een beeldscherm. “Zeker met een laagstaande zon Registerergonoom Paul Settels.